Planlamanın temelleri

Düz Çatı Rehberi – bölüm 1

Düz çatılar endüstriyel ortamda vazgeçilmez hale gelmiştir. Ekonomik olarak çekicidirler, üzerlerinde yürünebilir ve eğimsiz optimum alan kullanımına izin verirler. Düz çatılar hakkındaki yeni kılavuz serimiz, bu özel çatı şeklinin çeşitli yönlerini ele alacaktır.

Yeni kılavuzumuzun ilk bölümünde, düz bir çatı planlamanın temelleri hakkında her şeyi öğrenebileceksiniz. Düz çatı ile eğimli çatı arasındaki fark nedir? Düz bir çatı nasıl inşa edilir ve hangi yükler ve kuvvetler dikkate alınmalıdır?
​​​​​​​

Eğimli çatı ve düz çatı – farklar

Genel olarak çatı kaplamalı çatılar (eğimli çatılar) ve çatı sızdırmazlık uygulanan çatılar (düz çatılar) arasında bir ayrım yapılır.

Çatı kaplamasında, çatı kaplaması, çatı taşları, çatı kiremitleri, küçük biçimli kiremit biçimli bileşenler veya geniş biçimli panel biçimli bileşenler gibi parça parça bileşenlerden oluşur. Su geçirmez olmazlar, sadece suyu tahliye ederler. Bu nedenle yağmur geçirmez olarak adlandırılırlar. Çatı kaplamalı çatıların minimum çatı eğimi, standart çatı eğimi olarak bilinir ve nihai olarak kullanılan malzemelere bağlıdır. Çatı kaplama beton, tuğla, ahşap, saman veya metal gibi farklı malzemelerden yapılabilir.

Su geçirmezlik uygulanmış çatılarda, çatı membranı şerit şekilli malzemelerle sorunsuz bir şekilde kapatılır. Bu normalde düşük eğimli çatılarda yapılır. Alman Yapı Kanununda düz çatıların eğimleri hakkında net bir bilgi bulunmamakla birlikte, Düz Çatı Direktifi en az yüzde iki veya 1,1 derecelik bir eğim önermektedir. Optimum ise yüzde beş veya 2.9 derecedir. DIN 18531 "Çatı su yalıtımı", düz çatıları, üç dereceye kadar eğimli I’inci grup ve üç ila beş derece eğimli grup II olarak sınıflandırır.
​​​​​​​

Şematik yapı

Flachdachaufbau-1920x640px_TR.jpg
Geleneksel bir düz çatı yapısı aşağıdakilerden oluşur: Üst katman su geçirmez katmandır. Normalde tek katmanlı bir plastik veya bitüm membrandan oluşur (a). Plastik çatı membranında PVC, TPO, FPO veya EVA gibi çok çeşitli malzemeler kullanılabilir. Mekanik özellikleri sağlamak için genellikle bir iç dişe sahiptirler. Bitümlü membranlar ile çok katmanlı sistemler de yapılabilir.
İkinci katman isteğe bağlı olarak ve kullanıma ve yangından korunma gereksinimlerine bağlı olarak bir ısı yalıtım katmanıdır (b). Düz çatılardaki geleneksel yalıtım malzemeleri PIR, PUR, EPS veya mineral yündür. Yalıtım malzemelerinin kalınlıkları örneğin soğuk hava depolarında 20 mm ile 600 mm arasında değişmektedir.
Yük taşıyan katman (d) olarak adlandırılan alt tabaka ile ısı yalıtım katmanı arasına bir buhar bariyeri katmanı (c) yerleştirilir. Bu aynı zamanda çeşitli malzemelerden de yapılabilir.
Düz bir çatının temeli, yük taşıyan katmandır. Almanya'da yük taşıyan katmanların %80'i trapez çelik sacdan yapılmıştır. Trapezoidal yük taşıyan kabuklar normalde 0,75 - 0,88 mm kalınlığa sahiptir.
Ancak diğer yüzeyler ahşap veya ahşap esaslı malzemelerden, betondan, hafif betondan ve gaz betondan yapılabilir. Yüzeyler uluslararası ve bölgesel olarak değişir. Örneğin, İtalya veya İspanya gibi güney Avrupa ülkelerinde betondan yapılmış taşıyıcı tabakaların payı çok daha yüksektir.
 

Çatılar üzerindeki yükler

​​​​​​​Genel olarak, sürekli uygulanabilen yükler ile sürekli uygulanamayan yükler, yani değişken yükler arasında bir sınıflandırma yapılır. Sürekli uygulanabilir yükler, örneğin güneş enerjisi tesisatları gibi çatıya kalıcı olarak bağlanan bileşenlerin yanı sıra yapının sabit yükünü de içerir. Sürekli olarak uygulanamayan yükler, rüzgar emişinden ve rüzgar basıncından gelen rüzgar yükleri, insanlardan veya araçlardan gelen trafik yükleri, kar yükleri, bakım çalışmalarından kaynaklanan onarım yükleri ve ısı, genleşme veya titreşimden kaynaklanan yükler olarak ikiye ayrılır. Düz çatıların mekanik sabitlenmesinin bir parçası olarak rüzgar emme gerilimi önemli bir etkendir. Rüzgar emmesi durumunda, mekanik bağlantıların rolü, tüm çatı paketinin konumunu güvence altına almalıdır.
Flachdachseitenansicht-1920x675px-TR.jpg
Dikişli bağlama örneği kullanılarak, yüksüz ve yüklü birer sistem gösterilmektedir. Yüklü çatı sistemleri, rüzgar emiş stresi nedeniyle çatı kaplama membranının yukarı doğru kabarma biçiminden anlaşılabilir. Bu, dikiş bölgesine stres uygulanmasına neden olur. Rüzgar emme kuvvetleri dikiş alanı tarafından eşit olarak (%50) emilir ve bağlantı elemanı aracılığıyla yük taşıma sistemine iletilir.
​​​​​​​Çatı membranının her iki tarafından gelen yük, kilit (bağlayıcı) aracılığıyla destekleyici yapıya aktarılır. Bir yandan, kaynak dikişi zayıf bir nokta olabilir ve diğer yandan çatı membranının ağ ekinin gücü ve kalitesi olabilir. Çoğu durumda, başarısızlık, stres plakalarının altındaki çatı kaplama membranının yırtılmasından veya stres plakasının kesilmemiş olmasından kaynaklanır. Çatı kaplama membranı yüksek mekanik özelliklere sahipse, bağlantı elemanı alt tabakadan da sökülebilir.
Flachdach Versuche
Yuvarlak metal stres plakasının orijinal konumu hala açıkça görülebilir. Çatı membranı bağlantı elemanı boyunca sökülmüştür. Bundan, rüzgar emme geriliminin ve dolayısıyla bağlantı noktasına uygulanan kuvvetin çok büyük olduğunu çıkarabiliriz. Bağlantı elemanı boşluğunun azaltılması, sabitleme noktasına uygulanan gerilimi azaltır ve böylece hasar riskini de azaltır.
EJOT Flachdachbefestiger

Düz çatı bağlantı elemanları için gereklilikler

​​​​​​​Düz çatı uygulamaları için bir bağlantı elemanının karşılaması gereken bir dizi gereksinim vardır. Çekme mukavemeti ile ilgili statik fonksiyona ek olarak, ısı köprülerinin en aza indirilmesi dikkate alınarak binanın fiziksel özellikleri de rol oynar. Ayrıca, daha yüksek son teknoloji korozyon direnci gereklidir. Plastik bağlantı elemanı kombinasyonları kurulursa, yaşlanma direncinin de onaylanması gerekir. Kullanılan yalıtım malzemesine bağlı olarak, uygulanan yüklere karşı direnç açısından bağlantı elemanı kombinasyonuna da dikkat edilmelidir. Aynı, yüksek kalite standardına sahip iyi plastisite, gerekiyorsa mekanik olarak veya önceden depolanmış bağlantı elemanları kombinasyonları şeklinde de olabilir, mekanik düz çatı bağlantı elemanlarına ilişkin gereksinimler listesini tamamlayın. Düz çatı kılavuzumuzun bir sonraki bölümünde, çatı su yalıtım membranlarının konumunu sabitlemenin çeşitli türlerine bakacağız.

Düz çatılar için ürün portföyü

Bir sabitleme uzmanı olarak EJOT, farklı yüzeyler için çeşitli düz çatı bağlantı elemanları sunar.


DAHA FAZLA

BAŞKA SORULARINIZ MI VAR?

Bize bir mail yazabilirsiniz.
​​​​​​​infotr@ejot.com


DAHA FAZLA REHBER

Daha fazla bilgi için diğer kılavuzlarımızı da okuyun.