Rüzgar vakumlama testi

Düz Çatı Rehberi – bölüm 4

Düz çatı kılavuzunun önceki bölümlerinde düz çatı yapım planlamasının temelleri, düz çatı ile eğimli çatı arasındaki farklar, düz çatının yapısı, lokasyona sabitleme yöntemleri ve önceden boyutlandırma konusu ele alınmıştı.
​​​​​​​
Rüzgar vakumlama testinin sonuçları, ilk boyutlandırma için önemli bilgiler içerir Peki bu ne anlama geliyor ve hangi tür bilgileri sağlayabilir?

Çatı sistemlerindeki rüzgar yüklerine karşı lokasyondaki sabit bağlantının gücünü tespit etmek için yapılan teste rüzgar vakumlama testi denir. Mekanik olarak takılan çatı su yalıtım sistemlerinin hata yükü, EAD veya DIN 16002'ye göre belirlenir.
​​​​​​​​​​​​​​

Düz çatı sabitlemesinin olası zayıf noktaları

​​​Rüzgar vakumlama testinde, sistemde hataya neden olabilecek üç zayıf nokta veya olası senaryo vardır.
Flachdachratgeber-4-darstellung-schwachstellen-1920x1000px-türkisch.jpg
  1. Çatı membranı ve baskı plakası arasındaki bağlantı. Bu genellikle zincirin en zayıf halkasıdır. Hata yükü büyük ölçüde çatı kaplama membranının mekanik özelliklerine bağlıdır.
  2. Stres plakası ve vida arasındaki bağlantı. Burada, hata yükü büyük ölçüde baskı plakasının malzemesine ve vida başının geometrisine bağlıdır.​​​​​​​
  3. Vida ve alt tabaka arasındaki bağlantı.​​​​
Prüfaufbau

Test kurulumu

Rüzgar vakumlama testi için hazırlanan test mekanizması, farklı bileşenlerden oluşur ve bir çatı testinde kullanılan mekanizmaya benzer. Örneğin, test bileşeninin dış boyutlarını oluşturan ahşap bir çerçeve kullanılır. Çerçeve, rüzgar emişinin daha sonra oluşturulduğu kapakla aynı boyutlara sahiptir. Bu çerçeve içerisinde çelik trapez profil bulunmaktadır. Üstte 10 cm’lik izolasyon malzemesi vardır. Çatı kaplama membranı, yalıtım malzemesinin üzerine yerleştirilir ve belirlenmiş bir ızgaraya bağlanır. Çelik trapez profilin malzemesi ve yalıtımı, daha düşük bir kaliteye sahip olacak veya en elverişsiz özellikte olacak şekilde seçilir. Bu, test sonuçlarının daha yüksek mukavemet özelliklerine ve daha yüksek sıkıştırma mukavemetine sahip izolasyona sahip trapez oluklu çelik saclara da uygulanabilmesini garanti eder. Test çatı kurulumu tamamlandıktan ve çatı kaplama membranının üst üste bindirilip kaynaklandıktan sonra bir koruma altında gerçekleştirilir. Bu korumanın altında artık yapay rüzgar esintileri üretilir. Bu rüzgarlar çatı membranının yukarı doğru şişmesine neden olurlar. Rüzgar patlamalarının miktarı, sıklığı ve yoğunluğu özel olarak belirlenir. Bir rüzgar uygulaması (patlaması) 8 saniye sürer ve rüzgar emiş gücünün oluşturulduğu bir aşamadan oluşur. Bu 2 saniye korunur ve daha sonra daha da azaltılır. Bir sonraki rüzgar emişi hemen ardından başlar. 1,415 rüzgar uygulamasından sonra bir döngü sona erer. Kuvvet, bir döngü sırasında yavaş yavaş oluşur. Sistemde bir arıza/ hata olana kadar test yapılır. Bir rüzgar kaldırma EAD veya DIN 16002'ye göre testi üç güne kadar sürebilir.
​​​​​​​

Sonuçlar

​​​​​​​Bir rüzgar vakumlama testinin olağan başarısızlık modeli, yırtılma (soldaki resim) veya çatı membranını çekmesidir (sağdaki resim). Bunlar bir rüzgar vakumlama testindeki tüm arıza/ hata vakalarının yaklaşık %90'ını oluştururlar.
Flachdach Versuche
Nadir de olsa bir başka arıza türü, bağlantının alt tabakadan çıkmasıdır. Bu hatanın meydana gelme sıklığı yüzde 8 civarındadır. Bu durum esas olarak çok güçlü çatı kaplama membranlarında meydana gelir ve lineer raylı bağlama sistemlerinde olağan görülen bir arızadır.

Çatı membranının kaynaklı dikişin arkasından çekilmesi çok nadir olsa da mümkündür. Normalde bu, çatı kaplama membranının kaynağı sırasındaki bir işleme hatasından veya çatı kaplama membranın içinde bulunan taşıyıcı filenin malzeme hatasından kaynaklanır.

Müşteri rüzgar vakumlama testinin ardından bir test raporu alır. Bu test raporu öncelikle tüm bireysel bileşenleri içeren sistemi açıklar ve sonuçlar düzeltme faktörleri ve kısmi güvenlik faktörleri yardımıyla belirlenir. Daha sonra, test kurulumu görüntüler kullanılarak açıklanır ve hata/ arıza belgelenir.

​​​​​​​Test raporundan elde edilen yük taşıma kapasitesinin nominal değeri, daha sonra rüzgar yükü hesaplamasına dahil edilir, bu değer, üreticinin ETA sistemine bağlı olarak tekrar belirli bir değere düşürülebilir. DIN EN 1991-1-4'e göre rüzgar yükü hesaplamasını, rehberimizin bir sonraki bölümünde ele alacağız.
BAŞKA SORULARINIZ MI VAR?

Bize bir mail yazabilirsiniz.
​​​​​​​infotr@ejot.com


DAHA FAZLA REHBER

Daha fazla bilgi için diğer kılavuzlarımızı da okuyun.
 


Düz çatılar ürün portföyü

Bir bağlantı uzmanı olan EJOT ürün portföyünde, farklı yüzeyler için çeşitli düz çatı bağlantı elemanları bulunmaktadır.


DAHA FAZLA